Der er ingen grund til at trække forberedelserne til talen ud til det sidste øjeblik. Skal der laves en tale kan man lige så godt begynde at samle stikord og finde små historier frem af hukommelsen, og det uanset hvorledes man har det med at holde tale.

Historisk og humoristisk har det altid været gommens tale som var hans største forberedelse til sit bryllup, og som kunne ødelægge hans nydelse af bryllupsdagen indtil talen var overstået.

Så stort et pres er det nok ikke mere, for skoleeleverne lærer i dag at formulere sig med en sikkerhed og selvfølgelighed som fjerner nervøsiteten.
Og det gælder absolut begge køn, så det slet ikke er usædvanligt i dag, at også bruden (helt frivilligt!) vil holde en tale til sin mand

Men det hjælper naturligvis ikke den der normalt har svært ved at tage ordet; men der er dog hjælp at hente.
Der findes mange bøger om arbejdet med talens kunst og det er også muligt at købe helt færdige taler der kan tilpasses, eller man kan få professionel hjælp med frembringelsen af talen.

Fremførelsen er der ingen hjælp at hente til. Og der er i virkeligheden heller ikke brug for det…
En tale fra et ærligt hjerte vil altid blive bedømt efter sin inderlighed.

Gommen er ikke (sandsynligvis!) blevet valgt af sin brud på grund af hans gode taler – men på grund af hans ihærdighed 😉