Myndighedernes blå stempel

Begge parter skal godkendes af myndighederne.
Uanset hvordan man påtænker at forme sit liv og hvorledes man ønsker at leve sit ægteskab, er forberedelsen helt den samme for alle.

Der skal gives tilladelse til at blive gift af hjemkommunen, men tilladelsen (Prøvelsesattesten) giver accept på at man er klar til at blive gift med hvem som helst – hvor som helst.

Papirgangen.
1. Beslutning om at blive gift og fastsættelse af dato.
2. Udfyld ægteskabserklæring her, eller afhent ved Borgerservice.

Ægteskabserklærring 1-2
Når der er 3-4 måneder til den planlagte vielsesdato udfyldes og indsendes som det første ovenstående ægteskabserklæring, hvor begge parter tilkendegiver personlige forhold – både overfor myndighederne som overfor hinanden. Forhold omkring eventuelle tidligere ægteskaber og børn eller ventende børn, skal begge parter være vidende om.
Små kommuner er som regel de hurtigste, men der skal også tages hensyn til sæsonudsving – og bryllup er næsten en sæsonvare, med sommer som højsæson.
Ægteskabserklæring 3-4.
Er der særlige forhold kommunen skal indhente dokumentation for, ikke mindst med hensyn til udenlandske statsborgere, kan ekspeditionstiden blive noget længere.
Behandlingstiden af denne ægteskabserklæring er forskellig fra kommune til kommune, men der må tages højde for en ekspeditionstid på 1-3 uger, hvorefter der bliver lavet en Prøvelsesattest.

Prøvelsesattest.
3. Prøvelsesattesten er en godkendelse af formalia omkring bryllupsbetingelserne, og skal afleveres til den valgte vielsesmyndighed – kirke eller anden kommune. Skal vielsen foregå i samme kommune som udsteder prøvelsesattesten bliver den slet ikke udleveret.
Vielsesattest.
Prøvelsesattesten har en begrænset gyldighed på 4 måneder fra udstedelsen. Så der er ingen grund til at være alt for tidligt ude. Der er nok også mange andre forberedelser at gå i gang med.
4. Navneændring.
Som udgangspunkt beholder hver sit navn. Her kan foretages navneændring. Ønskes navneændring i forbindelse med vielsen foretages det senest 15 dage før vielsesdagen. I øvrigt vil navneskift være uden gebyr i 3 måneder efter vielsen.
5. Vielsesattest.
Efter det store ja får parret overrakt beviset på deres nye civilstatus, i form af en vielsesattest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *