Uanset om bryllupet skal foregå i kirke eller borgerligt på rådhuset, skal der først hentes en ægteskabserklæring på rådhuset (borgerservice) i den kommune hvor en af parterne bor.
Når den er udfyldt og afleveret samme sted, sammen med begge personers fødsels-/navneattest og personnummerbevis, vil man i løbet af 1-2 uger modtage en prøvelsesattest.

Først og fremmest er der blevet undersøgt om begge personer er ugifte (eller skilt fra tidligere ægtefælle), og samtidig har begge parter afgivet erklærring om egne børn eller børn i vente.

Her kan Ægteskabserklæringen læses i sin helhed (PDF).

Ægteskabsattest – civilstandsattest

Skal vielsen foregå i udlandet, skal der i stedet udfærdiges en Ægteskabsattest.
Det er muligt at udfærdige denne attest for en enkelt person, som ønsker at blive gift med en unavngiven person.

Prøvelsesattesten er beviset på at samfundet godkender og tillader giftemålet, og den afleveres (sammen med fødsels-/navneattest og personnummerbevis) til præst/kordegn, på et andet rådhuset eller anden vielsesudøvende person, hvor vielsen skal finde sted.
Der skal også afleveres navn og adresse på to vidner, med mindre det er en borgerligt vielse på rådhus hvor kommunen sædvanligvis kan stille med vidner de fleste dage – spørg!

Prøvelsesattesten er gyldig i 4 måneder, så hvis man virkelig er i god tid med at arrangere sit bryllup, skal man passe på ikke bestille prøvelsesattesten for tidligt.

Har man ønsket borgerlig vielse i samme kommune som ægteskabserklærringen er sendt til, er prøvelsesattesten så at sige blot et internt notat der ikke skal udleveres til parret.