Bryllupstøj

Bryllupstøj
652234 / Pixabay

Har denne tekst gjort jeres forberedelser lettere, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Så oprandt tidspunktet hvor der kan prøves bryllupstøj, brudekjoler, i alle specialbutikkerne.

Brudekjolen skal være ny, hvid eller elfenbensfarvet.
Bruden må ikke sy sin egen brudekjole, for hvert sting vil i så fald blive til en tåre i ægteskabet. Det sidste sting på kjolen skal tages på selve bryllupsdagen.

Må ikke være en gave fra gommen

Brudesko må ikke være en gave fra gommen, men må gerne lånes eller være et par af brudens gamle sko. I gammel folketro var skoen billede på jomfruelighed. At miste skoene blev symbol på deflorering. I orienten kaldes bryllupsdagen for skoaftagningsdagen. Brudeskoene var også tegn på magt og rigdom, ofte dog knyttet til brudgommen. En mønt i skoene betød, at hun aldrig kom til at mangle penge. Især højreskoen betyder lykke, hvor denne ofte ses bundet bag bilerne. Traditionen med at smide en sko over skulderen var den oprindelige, som nu er skiftet ud med brudebuketten.

Slør skal der til

Slør kan være nyt eller et gammelt familieslør. I sidste tilfælde kan det være en ide at tage et til lejligheden købt slør på under bryllupsdansen, da sløret traditionelt bliver revet i mange stykker derefter. Jo flere stykker, desto mere held i livet til bruden.

Kobbermønter er også vigtige

Da kobbermønter altid har været betragtet som lykkemønter, er det ikke svært at forstå den tidligere skik med at samle enører til sine brudesko. Den stammer sandsynligvis fra 1930′erne og holdt sig til 1950′erne hvorefter den lansomt ebbede ud, ligesom kobberindholdet i enørerne. Den endelige afslutning kom i 1973 hvor enøren blev taget ud af omsætningen.

Something old, Something new, Something borrowed, Something blue – and a sixpence in your shoe er på dansk blevet til:
Noget gammelt(symbol på det tidligere liv),
noget nyt (den nye epoke der starter i hendes liv),
noget lånt (må ikke stamme fra en fraskilt kvinde, symboliserer den kommende gruppe hun nu vil blive en del af) og
noget blåt (symbol på troskab i ægteskabet) – ofte et blåt strømpebånd.
En mønt i skoen er utrolig nok ikke så almindeligt i Danmark, selv om det ville betyde bruden aldrig vil komme til at mangle penge.
Og så er der muligheden af at lægge timian eller pimpernel, salt og dild i skoen, hvilket vil hjælpe bruden med at få magt over ægtemanden.

Rødt symboliserer kærligheden og holder det onde borte, så det er forståeligt at det nogle steder er skik også at bære noget rødt. Ofte havde man tidligere et rødt bånd stukket i slør eller brudekrans.

Gommens bryllupstøj

Gommen kan købe, leje eller benytte hvad han måske har i klædeskabet.
Efter beslutningen om det skal være et formiddagsbryllup (bryllupsceremoni afsluttet inden kl. 15) eller et eftermiddagsbryllup, kan gommens tøj begynde at blive diskuteret.

I modsætning til bruden, kan gommen allerede være i besiddelse af sin bryllupspåklædning. Det kan enten være som ejer af gallatøj / gallauniform, eller blot fra den velassorterede garderobe.
Eller kan der både købes eller lejes, men i begge tilfælde skal man finde det perfekte udstyr.

Gommen, gommens far samt forlover er som udgangspunkt om muligt klædt ens.

Formiddag eller ej

Ved formiddagsbryllup er den klassiske påklædning formel jaket med grå vest – eller mørkt tøj.
Eftermiddagsbryllup åbner for kjole og hvidt, gallauniform eller mørkt tøj. Her er også åbent for hvid butterfly og høj hat, hvis det skal være meget stiligt.

Smokingregler

Smoking hører traditionelt til aftenselskaber (efter kl. 17) og vil således kræve en omklædning for de (gom og gæster) de ønsker denne påklædning til selve festen.

Regler vedrørende smoking er under kraftig opblødning, ikke bare i dag men har været det de sidste 100 år.
Men ligesom resten af festen fastlægger brudeparret de endelige beslutninger som også skal stå på invitationerne så gæsterne ikke skal bekymre sig om hvad der nu passer sig.

Brudepiger, brudesvende og blomsterbørn er romantik i fuld flor.

Har man valgt et super romantisk bryllup med et antal brudepiger og måske brudesvende til at følge efter brudeparret op ad kirkegulvet, skal de selvfølgelig være påklædt i harmoni med brud og goms tøjvalg.
Derfor må beslutningen om brudebørn tages samtidig med at der bliver besluttet stof og taget mål til brudekjolen.

Skal det gå helt vild for sig, kan der gå et blomsterbarn foran bruden med en blomsterkurv.
Den lille brudesvends tilsvarende vilde projekt er at være ringbærer. Ikke et øje er tørt.
Men enhver der har set bryllupsbørn i funktion på YouTube må være klar over det også er en risiko at løbe…

Uanset om man vælger mindre brudepiger til ceremonien, er der brug for 1. brudepige der kan tage ansvar og handle og improvicere. Der kan være noget at holde styr på ved et stort brudeslæb der skal placeres. Brudepigen holder også brudebuketten under ceremonien. Og så har hun jo i øvrigt også arrangeret polterabend.
Bruden kan jo også vælge at lade veninderne være brudepiger.