Hvornår bliver vi gift?

Hvornår bliver vi gift?
adamkontor / Pixabay

Har denne tekst gjort jeres forberedelser lettere, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Lørdag er den store bryllupsdag i Danmark.

Der er mange gode grunde til at vælge lørdagen til bryllup; det er fridag for de fleste og gæsterne kan komme afslappet uden arbejdsstress.

Og så følger der desuden en fridag efter, en søndag hvor alle langsomt kan komme til sig selv, hvis festen trak lidt ud, hvad de jo ofte gør.

Fast åbningstid på rådhuset hver lørdag.

Alle kommuner skal have åbent for borgerligt bryllup lørdag mellem 9-12.
En kommune forsøgte for nyligt i en sparerunde at nøjes med en enkelt lørdag om måneden. Den gik ikke!
Derudover tilbyder de fleste kommuner vielse flere gange om ugen. De er pålagt ’så vidt muligt’ at efterkomme brudepars ønsker om vielsestidspunkt. Der kan også være tale om forskellige dage på forskellige kommunale vielsesadresser, idet mange efter den sidste kommunesammenlægning, stadig benytter de gamle, ofte traditionsrige, vielsessteder.
Fredag er også en stor bryllupsdag i mange kommuner.

Åbent i kirken efter aftale med præsten.

De fleste kirkebryllupper finder også sted på lørdage. Det kan være om formiddagen som hos kommunen. Det kan også være senere på eftermiddagen, som kirken giver mulighed for.
Hvornår kirkebryllup finder sted, aftales altid individuelt. Der kan godt være populære dage, der er lette at huske, som er fuldt optaget.
I begyndelsen af vort århundrede var populære dage: 01/01/01 til 12/12/12.
Tiden er også gået for 5/10/15, 6/12/18 og 5/10/20.

Med et langt vielsesritual og individuel respekt overfor brudepar og gæster kan der ikke forceres og der går let 30-50 minutter med en kirkevielse.
Det er også nogle steder muligt at blive gift en søndag i fortsættelse af gudstjeneste (og dåb).
Og så er præsten i øvrigt til at tale med hvis der ønskes et lille ‘midt-i-ugen’ bryllup uden det store opløb. Der er mere fleksibilitet i kirken nu, end tidligere.

Vielsesstatistik

Sommer- og efterårsbryllup er toppen.

Det er altid mere gemytligt når det er varmt i vejret, det er der overhovedet ingen tvivl om (at de fleste mener). Det fremgår også ganske klart af statistikken, hvor der så til gengæld dømmes koldt kobberbryllup (12½ år bryllupsdag) til de fleste – men det er jo kun en enkelt gang.