10. november – Mortensaften

Aftensmåltidet Mortensaften er gås, men de fleste der håndhæver traditionen i dag, accepterer at den store gås ikke egner sig til en dansk familiemiddag, men tager med tak imod andesteg i stedet.
Morten Bisp er det danske navn på den hellige Sankt Martin af Tours.
Han adskiller sig blandt andet ved at være den første som blev ophøjet til helgen, uden at være martyr.
Han døde nemlig på en missionsrejse i år 397, omkring 80 år gammel.
Der findes mange legender om Sankt Martin men den mest kendte vedrører dagens dyr, gåsen.
Da Martin skulle have overdraget biskopembedet, skjulte han sig, da han ikke var interesseret deri. Han gemte sig imidlertid i gåsestien, og gæssene her begyndte at gække så voldsomt at han blev opdaget – og ikke slap for at blive biskop.
Men det gav ham så samtidig værdighed til at dekretere at dagens ret den 11. november skulle være gås.
Som så mange helligdage holdes de fra solnedgang aftenen før, og det er således den 10. vi spiser gåsen/anden.