6-8 år.

Hele fødselsdsarrangementet former sig som et cirkus der kommer til byen og afsluttes med en forestilling for de afhentende forældre.

Invitationen udformes som en cirkusplakat eller et kort med en tegning af en klovn (som næse er der isæt en rød ballon, der kan pustes op). Find på et sjovt navn til cirkusset, men røb ikke for meget.

Planlægningen.
Cirkustemaet skal vælges i god tid, for der er en hel del planlægning.
Der skal købes kostymer fra det stedlige skoleloppemarkeder / kræmmermarked / garagesalg eller lånes, og der skal træffes aftaler om lån af diverse dyrekostymer.

Denne opgave er nok for stor til, at et forældrepar kan klare alle opgaverne, så har man venner, der vil hjælpe, eller om man vil slå sig sammen med en klassekammerat der har fødselsdag tæt op ad ens eget barn, vil det være en stor hjælp.

Udsmykning: Ophæng snoet crepepapir fra midten af rummet, garagen, haven og ud til “væggene”, så det giver indtryk af et cirkustelt. Lav Cirkusplakater med fx den skæggede dame, den stærke mand, elefanter, klovne, artister og en tryllekunstner osv. Lav billetter som kan sælges til forældrene eller bruges af børnene til at prøve forskellige aktiviteter. Billetterne kan “sælges” fra en køleskabskasse, som er dekoreret med cirkusting.

Der skal være masser af popkorn, is og slik til pauserne.

Vil man ikke lave festen som en cirkusforestilling, kan man også blot lave forskellige cirkusrelaterede lege og konkurrencer. Her kommer nogle forslag.

Mime en ansat i cirkus.
Børnene sidder i en rundkreds og en går ind i midten hvor han/hun fx mimer en domptør ved at slå med en pisk, kommanderer med dyrene, flytter på dyrenes podier. Når nogle af børnene har gættet hvad der mimes, må de gerne deltage i legen ved fx at agere dyr for domptøren.

Løvetæmmeren.
Et antal stole, en mindre end deltagende børn, sættes i en kreds. Alle børn undtagen løvetæmmeren sidder, medens løvetæmmeren går rundt. Hvert barn har fået et dyrenavn, og løvetæmmeren nævner nu de forskellige dyrenavne, og disse børn rejser sig nu og går rundt. Pludselig siger løvetæmmeren: “Cirkus er slut”. Alle dyrene og løvetæmmeren skal forsøge at sætte sig på en stol.

Linedans.
Hvem kan gå på en 10 cm planke der ligger på jorden. Hvis det er for let, kan man lade to børn gå mod hinanden, og prøve at skubbe hinanden ned.

Sæt halen på tigeren.
Lav en tegning af et dyr fra cirkus på et stykke pap. Undlad at tegne hale på dyret. Lad nu børnene forsøge at sætte en hale på dyret, medens de har bind for øjnene.

Mus i hul.
5 tennisbolde. Lav 3 huller af forskellig størrelse i en stor papkasse. Rul nu boldene frem mod hullerne i kassen. Flest point for det mindste hul.

Jonglørens træningstime.
Der skal bruges 5 spande og 5 bolde. Stil spandene på en række med en ½ meters mellemrum. Kast en bold i hver spand. Start med den nærmeste.

I årets fødselsdagsstilling skal der være optræden af:

Linedanser.
Tov, paraply, prinsesse gymn.dragt.

Klovn.
For store: jakker, bukser, slips, seler, sko. Puder til stor mave og rød næse lavet af æggebakke.

Domptør.
Pisk, pistol, tyndebånd, skamler, stiligt tøj.
Vilde dyr.
Dyredragter, skind, haler – Løver, tigre, søløver, grise, elefanter.

Rytter.
Kæphest, farverige skjorter, hatte.

Jonglør.
Balloner, plastik kegler, tætsiddende glinsende tøj .

Goliat.
Vægte lavet af pap, vægtstand med balloner, gammeldags stribet badedragt.

Akrobat.
Gymnastiktøj.

Direktør.
Høj hat, mikrofon, flot jakke, overskæg.

Orkester:
Instrumenter, røde jakker med guldsnore/guld skuldre.

Lakajer/tæppemænd.
Fx samme tøj som orkester.

Udover kostymer og rekvisitter til de optrædende skal der være:
Sminke – forhæng/tæppe – tæppe på gulvet – cirkusmusik.
Heste – hovedpryd/seletøj og hale.

Afviklingen
Foregår arrangementet om sommeren kan man benytte en sommerpavillion som cirkus, med tæppe på denne side. Er det om vinteren er en dobbeltstue med fløjdøre lige sagen.

Når børnene ankommer mødes de af voksne med røde næser og cirkusmusik. Efter gaveåbning og spisning af fødselsdagskagen i omgivelser formet som en cirkus,
1. Ude/ halmballer og beboelsesvogne (malede flyttekasser).
2. Inde/ opsatte crepebånd/balloner og cirkusplakater, kommer en voksen cirkusdirektør og beder ungerne om hjælp, idet alle hans artister har forladt ham.

Cirkusdirektøren er meget ked af det fordi han ved at der kommer en masse tilskuere til næste forestilling som er kl. 16.30. Børnene overbevises om at være med, og de forskellige indslag skal nu indøves.

De forskellige indslag skal gøres meget lette og blot give et indtryk af, hvad netop denne tiger er god til. Det er en god ide at gå sammen 1 voksen til 4-5 børn. Det er også vigtigt, at børnene selv får lov til at vælge hvad de vil optræde som, ud fra hvilke kostymer der er til rådighed. Brug fantasien.

Linedanser: Balancerer på tov lagt på jorden, og holder balancen med paraply.
Klovn: Slår koldbøtter og vejrmøller. Skal med munden finde et bolcher i en skål mel.
Domptør: Slår med sin pisk efter de vilde dyr. Lægger sin hånd ind i rovdyrets mund.
Vilde dyr: De store katte brøler og søløven jonglerer. Springe gennem hulahopring.
Rytter: Ridder rundt på deres kæpheste.
Jonglør: Jonglerer med balloner og evt. kegler/bolde, balance af pind på finger.
Goliat: Løfter en kugle, vægtstang, lod hvorpå der står 1000 KG.
Akrobat: 2 på knæ, medens en tredje stiller sig på deres rygge.
Direktør: Præsenterer de enkelte numre.
Heste: Direktøren dirigerer hestene rund i manegen med sin pisk.
Orkester: Mimer med deres instrumenter til cirkusmusik.
Lakajer/tæppemænd: Trækker tæpper fra og for.
De voksne hjælper med at lægge sminke og afspille musik.

Afslutningen
En halv timer før fødselsdagen er slut ankommer forældrene til børnene og forestillingen afvikles. Forældrene smider udleverede slikposer op på scenen efter forestillingen som betaling for billetterne.

Det er et stort arbejde at stable det hele på benene, men sjovt og børnene morer sig.