Et sikkert hit til enhver børnefødselsdag er den klassiske skattejagt, der findes i mange former.

Kagejagt
Del børnene i to hold. Ved hjælp af gåder og ledetråde skal børnene finde frem til fødselsdagskagen. Lad en voksen, der kender svarene på gåder og ledetråde følge hvert hold.
Der skal være en kage til hvert hold.

Gå efter en skitse
Tegn en skitse af dit grundstykke med hus/gynger/sandkasse/garage osv. Start skattejagten ved fx sandkassen, hvor børnene får udleveret “kortet”. De får nu besked på at gå til et bestemt sted på kortet, hvor de vil finde en seddel om næste holdepunkt. Lav 4-5 poster på ruten inden man finder frem til skatten. Den sidste besked må gerne være lidt kryptisk med hensyn til hvor skatten er. (Skatten er hvor muldvarpene arbejder eller – hvor fuglene bor – hvor skaden gemmer sit sølvtøj o.l.) Jagten kan på hver post også krydres med en lille historie om fx sørøvere/røvere/indianere osv., fantasien er din.

Følg et spor
Lad børnene følge et melspor rundt i haven/parken. Lav god afstand mellem afmærkningerne, så børnene skal lede lidt.

Hvad forestiller fotoet
Tag nogle closeup billeder af ting på lokaliteten. (et håndtag, et hængsel, et hjørne af terrassen osv.)Det kan være svært at genkende ting tæt på. Når stedet er fundet udleveres det næste billede/eller det er placeret på stedet så børnene finder det.

Gåder/rebus
En alm. skattejagt hvor næste sted/holdepunkt på jagten er beskrevet med en gåde fx “Hver mandag kommer der en stor lastbil og bytter mig ud med en ny” (skraldespand), eller “Når det regner skal jeg passe på ikke at løbe over” (regnvandsopsamler) osv. Hvis man har lidt fantasi kan man også tegne små rebuser.

Puslespil
Lav et stort puslespil af en gammel plakat eller lignende. Lim motivet op på et stykke karton og klip det i 7-8 stykker. Gem stykkerne tæt omkring en post. Lad deltagerne i børnefødselsdagen finde brikkerne og samle puslespillet.