Ridderturnering

Ridderturnering
sipa / Pixabay

Har denne tekst gjort dine forberedelser lettere, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Fødselsdagsarrangement arrangeret som ridderturnering

Dette arrangement – ridderturnering – kræver lidt forarbejde fra forældrene. Bueskydning, ringridning, præcisionskast og fiskedam.

Kræver lidt forberedelse til fabrikation af rekvisitter. Arrangementet er lagt an på, at den danske sommer arter sig godt, idet det meste afholdes udendørs.

6-9 år.

Invitationen

Invitationen der stiller krav til fantasien kunne måske være en kopi af tegninger fra bøgerne; “Robin Hood”, “Ivanho”, “Den sorte ridder”, korrigeret med Jeres tekst og kommenterer.

En invitation kunne fx se sådan ud. Jo mere farverig og eventyragtig invitationen tager sig ud, jo større er forhåndsglæden.

Man kunne også lade en “pil” falde ind ad et vindue eller lade pilen bringe til et sted, hvor alle de deltagende børn opholder sig. På pilen skulle der så være en besked til ungerne.

Forberedelserne

I dagene op til fødselsdagsfesten skal der indsamles diverse papkasser fra den stedlige butik og det stedlige hasselhegn, tyndes ud for lige grene til spyd, flitsbuer, knive, lancer og sværd.

Der skal op til arrangementet fabrikeres:

 • 3 lancer af ca. 1,5 meter
 • 3 flitsbuer med pile.
 • 3 spyd
 • knive/daggerter til alle deltagerne
 • 4 sværd.

Ovenstående 5 ting kan laves af de fældede hasselgrene, der skal have en diameter på mellem 1 til 2 cm. Pilene monteres med en korkprop .

3 papkasser af god størrelse skal fungere som hestekroppe. Papkasserne monteres med seler, hestehoved og hale. Børnene kan nu træde op i kassen, hvis bund er fjernet, montere selerne, og vups…. de er til hest og kan deltage i ringridningen.

3 mindre papkasser monteres med en skråstøtte og der påmales en målskive til bueskydning.


ANNONCE:


1 stykke pap til at lave en personfigur af, afstives med forskallingsbræt.

Huskeliste/indkøb til ridderturnering

 • Hasselgrene som anført.
 • Papkasser som anført
 • 3 store nøgleringe
 • Snor
 • klemmer
 • 1 stk. 10 mm tov ca. 6-8 meter. (redningsreb)
 • Hulahopring
 • gammel støvle
 • 2 grene diameter 3 cm a 2 meter til ringridningsportal.
 • 4 meter 10 mm elastiksnor
 • 2 trærafter a 1 meter til nedgravning/nedhamring ½ meter.

Til afvikling af arrangementet kræves 4 hjælpere, der kan stå ved hver sin disciplin

Kostumer: Vi havde til alle børnene lavet en “ridderhjelm” af en 6 fl. papkasse fra Netto, og til borgfrøkenerne var der spidshatte lavet af karton. Et stk. A2 karton. Mønsteret til hatten laves ved at man baruger længden på kartonens korte led som diameteren i en cirkel ned mod kartonens længste side. Klip lands cirkelslaget og lim de to sider, og du har en spidshat.

Skjolde kan laves af bagsiden af en tomat- eller æblekasse. Efter udskæring og påmaling monteres skjoldene med 2 stk. bæresnor.

Efter at fødselsdagsgæsterne er blevet budt velkommen af fødselsdagsbarnet/børnene, gavebordet erobret og ungerne er blevet bænket om det runde bord, serveres der ridder mad – Mjød (cola), indbagte krager (pølsehorn), stegte snegle (kanelsnegle) og hvad du eller kan finde på.

Den Store troldmand MERLIN melder sin ankomst og byder alle velkommen til den kommende ridderturnering, hvor der skal dystes i bueskydning, ringridning, kast og skydning.

Find selv på noget fantasifuldt som kan indgå i en historie om ridderne af det runde bord. Efter at have fortæret der fortræffelige rette deles gæsterne i 4 hold. Alle 4 hold begiver sig nu til et angivet sted i haven, der nærliggende park/skov, hvor der skal afvikler 4 ridder discipliner.

Standplads 1 RINGRIDNING

Materialer:
3 papkasseheste, 3 lancer, 1 portal af store grene, 2 klemmer, snor, nøgleringe.

Opgave:

Ridderne påfører sig nu en hest og udstyres med en spids lance. Opgaven er nu, at ride frem mod

portalen hvor der er ophængt i en klemme med en nøglering mellem de 2 grene. Ridderen skal nu med lancen spidde ringen, idet han rider forbi.

Standplads 2 BUESKYDNING

Materialer:

3 papkasseskiver, 3 buer, 12 pile med korkspids.

Opgave:

Ridderne skal nu på ca. 4-5 meter skyde til mål efter de opsatte skiver.

Standplads 3 TOVKAST

Materialer:

1 stk. 10 mm tov ca. 6-8 meter. (redningsreb), hulahopring, gammel støvle.

Opgave:

Det gælder nu om med støvlen for enden af tovet at ramme ind i hulajhopringen som er placeret ca. 6 meter fra kastelinien.

Standplads 4 ELASTIKSKYDNING

Materialer:

2 stk. 10 mm elastiktov a 4 meter (kan skaffes i skibsprovianteringsbutik)

2 stk. rafter a 1,5 meter, som skal bruges som pløkke

1 stk. gammelt pude betræk.

6 stk. tennisbolde.

1 stk. papfigur af person.
Opgave:

Ud af materialerne laves nu en slynge. Mellem 2 nedgravede rafter spændes de to elastikker dobbelt. Mellem elastikkerne er pudebetrækket placeret. Man lægger nu en tennisbold på pudebetrækket, strammer elastikkerne og skyder til måls efter papfiguren som er opstillet i en passende afstand.

Er ovenstående ikke nok til at udfylde tiden er her et par yderligere forslag til lege:

Hestevæddeløb

Opdelt deltagerne i 2 hold, der så igen danner par 2 og 2. Den ene skal nu agere hest og får bind for øjnene. Den anden deltager sætter sig op på hestens ryg. En “blind” hest fra hvert hold skal efter rytterens anvisninger løbe en strækning på 10 m, rundt om en spand og retur, hvor næste par overtager. Det hold der først får alle mand igennem banen har vundet.

Tovtrækning

Der dystes mand mod mand. På riddere placerer sig på 2 spande der er placeres med en indbyrdes afstand på 2-3 meter. Mellem sig har ridderne et tov som der har godt fat i. Det gælder nu om at få den anden ridder så meget ud af balance, at han falder ned af spanden.

Belejringen

en ensom ridder skal bevogte borgen med prinsessen mod hele den store overmagt. Af tomme dåser er der lavet et tårn. Den enlige ridder skal med sit skjold beskytte tårnet mod de øvrige riddere, der sidder i en halvcirkel ca. 4 meter væk, alle udstyret med kasteskyts (bolde eller lign.) Den ridder der skyder den sidste dåse ned, må i næste omgang være den forsvarende ridder.

Afslutning

Når alle væbnerne er kommet helskindet igennem turneringen kaldes alle frem foran den SORTE RIDDER.

Slå til ridder

Han roser dem meget og kalder dem frem en for en og slår hver enkelt til ridder af ……. (Den nærliggende skov / noget specielt for området – brug fantasien)