9. april – Danmarks besættelse
De fem forbandede år
Der flages på halv stang til kl. 12, hvorefter hel stang.
Der er mindehøjtideligheder på forskellige mindesteder og tv viser igen de udsendelser de har vist på denne dag i forskellige klipninger de sidste mange, mange, mange år.
Det positive ved denne evige tilbagevenden til at betragte 2. verdenskrig, er at Danmark ikke har været i krig siden. I hver tilfælde ikke på dansk jord…
Danmark blev besat af Tyskland den 9. april 1940.
Hvorvidt der fandt forudgående aftaler sted, og at besættelsen var resultatet af et forhandlingsresultat af 17. marts 1940, som beskrevet i Galsters bog: “Den 9. april – en sand myte” (Dansk Historisk Håndbogsforlag, 1990), skal blot nævnes som eksempel på et ikke helt gennemskueligt forløb for menigmand.
De seneste år er der også fremkommet eksempler på diverse firmaers måde at tjene penge på under krigen, som har været yderst betænkeligt. Landbruget og mange erhvervsfolk tjente virkelig gode penge på det samarbejde der var med besættelsesmagten.
Imidlertid hersker der ingen misforståelser med hensyn til hvordan den menige dansker, ikke mindst i slutningen af krigen, viste sin modstand på eksemplarisk vis.