I løbet af de sidste år er den 24. blevet en fridag for langt de fleste, og dagen kan således bruges i ro og mag til at forberede transport til familiens samlingssted til den fælles julefest.
Det er så godt som kun tankstationer der har åbent den 24., men de har til gengæld lært at tage rollen på sig som sidste chance indkøbssted. Før denne liberalisering, som har skabt et minimarked ved hver tank, var der stormagasiner der (i stædighed og i misforstået konkurrencehensyn) i 1970′erne holdt åbent til kl. 16.00 på denne dag.

Den store trafik der er på denne dag, kan glæde sig over at vejret som regel er mildt og overskyet. Af fordrejningsmæssige inaktive hukommelser, bliver der ofte fremdraget historier om fortidens mange hvide juleaftener – og den globale opvarmning kan få et par ord med på vejen. Imidlertid siger statistikken at chancen for en landsdækkende hvid jul kun er 7% (syv!) ifølge DMI.

Aftenen sammen med familien begynder med den store julemiddag, der kan have en familiemæssig traditionel sammensætning.
De fleste borde er dækket med flæskesteg eller/og and – eller kalkun. Dertil hvide og brunede kartofler og tilbehør som rødkål.
Desserten er ris alamande, hvori der er en hel smuttet mandel. Den person der får mandelen får en mandelgave. En udbredt sport er at den heldige person forsøger at skjule mandelen i munden, men de andre tager en portion ris alamande mere.

Efter maden er spist, bordet ryddet og opvasken klaret er det tid til at synge julesange og gå rund om juletræet.
Også her er der forskellige traditioner, lige fra de der synger mange og lange sange, til de der vælger 4-5 sange hvor der synges de tre første og det sidste vers.

Herefter kommer det tidspunkt børnene (store og små!) har ventet på: gaveuddelingen.
Dette foregår også efter familiens traditionelle metode; en deler alle pakkerne ud og der bliver pakket ud ind fra en kant – eller en får en pakke som pakkes ud, og vælger derefter hvilken pakke der skal deles ud.

Resten af aftenen foregår i rolig afslappet atmosfære med børn der leger med nyt legetøj og alle der spiser slik og nødder.

At det er fødselsdagen for Jesus der fejres med julen (i Danmark den 24.), kan være temmelig svær at få øje på under de mange forberedelser der går forud.
Men når selve dagen oprinder kommer det kraftigste religiøse indput i Danmark. Kirkegudstjenesterne er med så stort et fremmøde at mange kirker holder flere gudstjenester for at give plads for alle.