14. februar – Valentinsdag

14. februar – Valentinsdag
PhotoMIX-Company / Pixabay

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Valentinsdag er den nye kærestedag

Den katolske helgen Sankt Valentin er, vel forståelig nok, bl.a. særlig skytsengel for kærestefolk.
Valentin var en romersk præst der blev henrettet i år 269, eller en biskop der blev henrettet i år 273. De har begge helgendag den 14. februar. Nogle mener i øvrigt der er tale om den samme person!

Forsøgt indført i 50erne

Et forsøg på at indføre Valentinsdag i Danmark, ikke mindst styret af blomsterhandlerne, mislykkedes i 1950′erne.
Først i løbet af 1990′erne var stemningen vendt og fra ingenting til en sikker mærkedag manifesterede Valentinsdag sig nu mere og mere. God hjælp til dette var amerikanske romantiske fjernsynsserier og så internettet, der med hjerter på mange sider sammen med en nedtælling fortalte noget romantisk var på vej – og med mulighed for at sende elektroniske Valentinskort.

Går vi langt tilbage (16. århundrede) var der bl. a. i England og Skotland forbundet former for lodtrækning på Valentinsdag. Når pigen trak et navn på sin Valentin (for det kommende år), fik hun af ham en Velentinsgave.
Niveauet kan ikke klart præciseres, og det forekom også at gifte folk kunne deltage i lodtrækningen, hvilket nok fjerner lidt at de superromantiske undertoner.

Et kærligt gækkebrev

Der er også beretninger om at man giver sin Valentins en gave anonymt, som med lidt anstrengelse kunne gættes. Lidt a la gækkebreve.

På denne dag sender unge mennesker hinanden gaver i hjertets tegn. Det kan være blomster eller chokolade i hjerteæsker eller postkort med kærlighedsdigte eller hjerteillustrationer.
Måske bliver kortet sendt som mail, eller beskeden sendt som sms. Men kærlighed og forelskelse er dagens bærende element.