Vielsesring
Symbolet på evig troskab med magisk beskyttelse
I 1300 tallet begyndte nordboerne at anvende ringe som gave og symbol i forbindelse med trolovelse. De første tre hundrede år som en gave til bruden, men fra omkring 1600 tallet var der ofte tale om en ring til hver.
LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM RINGE:
En eller to forlovelsesringe?
Spørgsmål: Kræves der to ringe ved en forlovelse? Er det at gå imod skik og orden ved KUN at give hende en flot ring? Senere ved bryllupet skal både begge have den samme ring som er af simpel design i …
En eller to forlovelsesringe? Read More »
Ringfinger
Spørgsmål: Hvilken finger skal vielsesringen sidde på? Jeg mener at det er højre hånd der er ringfinger når man er gift og venstre ved forlovelse. Er det korrekt?
Ringens procedure
Spørgsmål: Har frieren også købt ring til sig selv? Er det kun pigen eller det begge, der går med en forlovelsesring? Når man frier, har man så kun købt en ring eller køber man begge med det samme?
I dag er det blevet mere reglen end undtagelsen at ægtefæller begge bærer vielsesring – og nogle desuden også deres forlovelsesring.
Vi betragter ringen som kærlighedens symbol på uendelig troskab og kærlighed der aldrig hører op. Men endnu kraftigere må den have virket tidligere, hvor den besad magiske kræfter.
Da kirkerne gennem tiden har forsøgt at få det fulde herredømme over hvorledes vielse og ægteskab i det hele taget skal foregå, kan det ikke forbavse at de forsøgte at komme af med det hedenske symbol, den magiske cirkel. Ringen mentes at besidde særlige kræfter til beskytter mod de onde magter, eftersom den er uden begyndelse og afslutning.
Dette forsøg må imidlertid siges at være slået helt og aldeles fejl, hvilket tydeligt fremgår ved hver vielse hvor der bliver udvekslet ringe under vielsesritualet – for ringbytning hører egentlig slet ikke med her. Det bliver indsat hvor det nu føles passende for præst og brudepar. Ringene er simpelt hen ikke til at komme udenom!
Har parret været ringforlovet kan disse ringe genbruges til vielsesringe eller der kan være tale om nye ringe.
I dag vil de fleste være fælles om valget af ringe og de klassiske glatte ringe har fået stor konkurrence af guld og sølvsmedes kunstneriske frembringelse med stene og indgravering på ind- og yderside.
Desuden kan valget af ringens materiale, samt ikke mindst en eventuel sten, også benyttes med al den symbolværdi der findes deromkring. For eksempel betyder Diamanten efter sit græske navn Adamas, uovervindelig. Derudover ved alle at diamanter er “girls best friend”
Der har været tider hvor bruden først så ringen idet hun fik den på fingeren. Nu mener vi at være kommet videre, og ældre tiders overtro har skiftet karakter og er nu blevet til traditioner. Vi føler hyggen i alle brylluppets elementer uden at føle os tvunget til samme gamle valg, selv om vi ofte ender samme sted.
Hvilken hånd?
Valg af hånd, bliver ofte sagt som valget mellem en gammel betragtning om en åre gående fra hjertet direkte til venstre ringfinger og så højre hånd som bruges til afgivelse af troskabsløfte.
Det overvejende flertal bruger venstre hånd til forlovelsesring og højre hånd til vielsesring.
Valg af finger vælges i nogle sammenhænge efter formlen: tommel-, pege,- lang- og ringfinger som svarende til faderen, sønnen og helligånden, amen!
Før vielsen har gommen ringene i højre jakkelomme, hvis de da ikke er overladt i forloverens varetægt.
Den der først placerer ringen på ægtefællens finger får magten i ægteskabet.
Når man tager sin ring af skal man passe på ikke at tabe den på gulvet – det betyder uheld.
Vielsesringen skal bæres hver dag.
Vielsesringen skal bæres til døden.