Hestesko

Hestesko til bryllup - tradition, symbolik og moderne praksis
En gammel og udslidt sko
Den seneste tradition, der er kommet til mange danske bryllupper, er at placere en pyntet hestesko på gulvet efter vielseshandlingen. Gommen samler hesteskoen op og giver den til sin brud, idet de passerer den på vej ud af kirken. Det er en gestus fuld af symbolik og historie.
Et lykkesymbol med dybe rødder
Al anvendelse af hestesko - bortset fra når de sidder på hestes hove - handler om, at de betyder lykke og beskytter mod det onde. Hesteskoen har været et udbredt lykkesymbol i store dele af Europa siden middelalderen.
I mange kulturer blev hesteskoen anset for at kunne afværge onde ånder og bringe lykke i hjemmet. Den blev hængt op over døre, oftest med åbningen opad som et kar, der samler lykke, eller med åbningen nedad som et skjold mod det onde.
Djævelens fodspor?
Ikke alle ser dog hesteskoen som et uskyldigt symbol. Nogle ser i stedet fandens symbol - djævelen selv bliver ofte afbildet med hestehove. Derfor er det tit præster, der ser symbolet som uegnet til en kirkelig højtidelighed.
Og da handlingen foretages i præstens kirke, er der ingen grund til at bringe mishag på den smukke dag. Man bør derfor spørge præsten, om det er i orden at bruge en hestesko ved ceremonien. Måske skal den blot flyttes ud i våbenhuset - eller lægges udenfor kirkedøren i stedet for midt i kirkerummet.
Tre betingelser for lykke
Traditionen omkring hesteskoen bygger på, at tre betingelser skal være opfyldt, for at den virker som lykkesymbol:
- Den skal findes eller gives.
- Den skal være brugt - jo mere brugt, desto bedre.
- Den skal være placeret, så den kan berøres.
I bryllupssammenhæng er det typisk kun punkt 2, der kan være en udfordring. Mange køber en ny hestesko og pynter den med bånd og blomster, men ifølge traditionen er det faktisk bedst, hvis den er udslidt og har gået langt.
Hvorfor virker den?
Hesteskoen er et symbol på fandens fodspor. Er den rigtig godt slidt, er du godt beskyttet, for han skal rejse lige så langt som skoen har gået for at nå frem til dig. Jo mere brugt, desto bedre beskyttelse.
Nogle tolker det også som et symbol på rejse og udholdenhed - egenskaber, der er værdifulde i et ægteskab. Den slidte hestesko bliver dermed et tegn på stædighed, held og fælles rejse fremad.
Moderne tolkninger og pynt
I dag ses mange kreative variationer over traditionen. Hesteskoen pyntes ofte med blomster, silkebånd, navnene på brudeparret eller endda med dato og gravering. Den kan være guldmalet, hvidlakeret eller holde sig i det rustikke jern-look.
Nogle brudepar bruger den også som en del af borddekorationen eller får lavet en miniudgave som gave til gæsterne. Andre placerer den på gavebordet eller i brudeparrets hjem som minde.
Hvordan gør man?
Hvis du vil følge traditionen med hestesko ved brylluppet, kan du gøre følgende:
- Find en brugt hestesko (eller pynt en ny, så den ser brugt ud)
- Aftal med præsten, hvor og hvornår den må placeres
- Læg den på gulvet tæt ved udgangen
- Lad gommen samle den op og give den til bruden på vej ud
- Behold den som minde eller hæng den op i hjemmet bagefter
En del af en større helhed
Hesteskoen er kun én af mange traditioner, der omgiver det danske bryllup. Fra brudevalsen og ris-kast til brudebuketten og “noget gammelt, nyt, lånt og blåt”, er bryllupsdagen fyldt med symboler og ritualer.
At forstå deres oprindelse og betydning kan give festen en dybere dimension og skabe smukke, personlige øjeblikke. Hesteskoen er en lille detalje, men med stor historisk vægt og mulighed for kreativ udfoldelse.
Læs videre om bryllupstraditioner
Er du nysgerrig på flere traditioner? Hos Festbogen har vi samlet de mest elskede og spændende bryllupstraditioner.
Skriv et svar
For at skrive en kommentar, skal du enten tilmelde dig eller logge ind.