Salt, brød og penge

Salt, brød og penge
Couleur / Pixabay

Velkommen i det nye hjem.

Mens der holdes bryllupsfest, forekommer det at nogle venner gerne vil markere den nye status hjemme på brudeparrets bopæl.
Det kan være mere eller mindre uskyldig drilleri som dekorering med 16 ruller toiletpapir, nedfrysning af bestik eller at fylde sengen med krummer, men desværre findes der hos enkelte personer en mangel på forståelse for hvor grænsen går mellem sjov og absolut ikke sjov.
De brudepar der kender deres venners mangler i denne retning hyrer nogle gange en vagtmand til at sørge for det velordnere hjem at vende tilbage til.
Det er ikke noget nyt begreb at ‘bryde ind’ i de nygiftes hjem, og det forekommer da også stadig med den gamle intention; at værne og beskytte. Oftest vil det være en af mødrene der sørger for at placere noget salt, noget brød og nogle penge i et køkkenskab, efter de gamle retningslinier, der bl.a. er beskrevet i Danmarks Folkesagn (J.M. Thiele, 1860):
“Den, som flytter ind i en ny Bopæl, maa vel iagttage,
at han, første Gang han gaar derind, har Salt og Brød hos sig,
saa skal han, medens han boer der, ikke have Mangel”.

Salt, brød og en mønt, har også været gældende remse, og som alle gode gamle referencer til mønter, så er der mere held forbundet med kobbermønter og mønter med hul i.

Salt afsværger det onde.
Brød er frugtbarhedssymbol.
Penge (mønter – kobbermønter) giver held med økonomisk frugtbarhed.