Salt, brød og penge

Salt, brød og penge
Couleur / Pixabay

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Velkommen i det nye hjem.

Salt, brød og penges betydning:

Salt
afsværger det onde.
Brød
er frugtbarhedssymbol.
Penge
(mønter – kobbermønter) giver held med økonomisk frugtbarhed.

Mens der holdes bryllupsfest, forekommer det at nogle venner gerne vil markere den nye status hjemme på brudeparrets bopæl.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM BRYLLUP OG VIELSE:
Hvem betaler for guldbryllup?
Spørgsmål: Jeg har hørt at det er børnene som betaler sine forældres guldbryllup – er det rigtigt? Se også Guldbryllup Guldbryllup altid på lørdag Hvem kan blive gift? Hvem skal med Hvem planlægger polterabend? Anden borgerlig vielse
Sang til sølvbryllupspar
Spørgsmål: Findes der en speciel tekst, som man synger om morgenen til sølvbryllupsparret på melodien “katinka, katinka luk vinduet op”. Se også Tale eller sang Menu, sang og tale Bryllupsskjold Skab en magisk atmosfære til din bryllupsdag Dresscode til konfirmation …

Sang til sølvbryllupspar Read More »


Aflevering af brudebuketten
Spørgsmål: Hvem afleverer brudebuketten? Er det hendes far som skal tage den med til hende, eller skal gommen skal tage den med i kirken og lægge den i våbenhuset? Se også Brudebuketten kastes At spise og drikke At forsyne sig …

Aflevering af brudebuketten Read More »



Det kan være mere eller mindre uskyldig drilleri som dekorering med 16 ruller toiletpapir, nedfrysning af bestik eller at fylde sengen med krummer, men desværre findes der hos enkelte personer en mangel på forståelse for hvor grænsen går mellem sjov og absolut ikke sjov.
De brudepar der kender deres venners mangler i denne retning hyrer nogle gange en vagtmand til at sørge for det velordnede hjem at vende tilbage til.

Det er ikke noget nyt begreb at ‘bryde ind’ i de nygiftes hjem, og det forekommer da også stadig med den gamle intention; at værne og beskytte. Oftest vil det være en af mødrene der sørger for at placere noget salt, brød og nogle penge i et køkkenskab, efter de gamle retningslinier, der bl.a. er beskrevet i Danmarks Folkesagn (J.M. Thiele, 1860):
“Den, som flytter ind i en ny Bopæl, maa vel iagttage,
at han, første Gang han gaar derind, har Salt og Brød hos sig,
saa skal han, medens han boer der, ikke have Mangel”.

Brød med salt
RitaE / Pixabay

Salt, brød og en mønt, har været gældende remse, og som alle gode gamle referencer til mønter, så er der mere held forbundet med kobbermønter og mønter med hul i.

Ud over salt brød og penge, findes mange andre bryllupstraditioner.