Talerække

Hvem skal lægge ud

Ved bryllup:
1. Værten (som i dag kan være brudgommen selv eller brudens far) byder velkommen og fortæller hvorvidt der er en toastmaster, som i så fald herefter overtager styringen vedrørende taler og sange. Naturligvis er det muligt at ændre i talerækken hvis forholdene taler for det. Ellers er rækken for taler således:
2. Brudens far.
3. Brudgommen.
4. Forlover.
5. Brudgoms far.
6. Brud (om ønsket).
Herefter rækkefølge ud fra hvor tæt man er på parret.

Traditionelt begynder talerne efter at hovedretten har været rundt (anden gang), men familier med stor talelyst vælger ofte at begynde tidligere med talerne.
Det eneste problem der i denne henseende kan opstå, er hvis køkkenet ikke er blevet adviseret. Men det er jo den halve grund til at have en toastmaster, og familier der har så stor talelyst har selvfølgelig forberedt dette!

Ved alle andre store familiefester er tidspunktet for taler som regel det samme; velkomst ved vært og taler efter hovedretten.
Nogle vælger ved konfirmation at lægge far/mors tale allerede efter forretten.
Efter hovedretten (anden gang) er det familiens tur: Bedsteforældre (først mors side dernæst fars), ældste fadder, søskende og øvrig familie.
Efter desserten kan der være tale fra skoleven / veninde og til sidst er det konfirmandens takketale (eller sang).
Festsange følger samme rækkefølge som taler.

Hører man ikke til den nærmeste familie, må man lige lodde stemningen, og vente kort for at se om der er andre der først vil tale.

Hvis man ved at der sædvanligvis er mange taler, så fortæl det gerne i forvejen til køkkenet (de forbereder desserten – det kan jo være is).