Festsang


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Den danske festtradition

Det er almindeligt at mange medbringer en lejlighedssang når der er stor fest.

Det gælder enhver fest. Ikke bare til de store familiefester som dåb, konfirmation, bryllup (+ kobber/sølv og guld) og de runde fødselsdage. Også til firmafester, julefrokoster og lignende sammenkomster, dukker der ofte en sang op. Og den er som regel tilpasset selskabets forventede (alkohol)niveau.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM SANG:
Gave aflevering
Spørgsmål: Hvornår afleverer man sin gave, når man er inviteret til både bryllupsreception om eftermiddagen og middag om aftenen?
Morgenbord 8.30
Spørgsmål: Sølvbrudeparret har inviteret gæster til kl. 8.30 til morgenbord – er det så tradition at man synger morgensang? og i givet fald hvornår?
Sang til sølvbryllupspar
Spørgsmål: Findes der en speciel tekst, som man synger om morgenen til sølvbryllupsparret på melodien “katinka, katinka luk vinduet op”.

Festsang, her en bog om emnet
Bog: Ebbe Preisler – Om lidt er sangen klar… (Vistoft 2011).

Forskellige typer sange

Der er tre forskellige sange der kan medbringes til en fest.
1. En købt anonym sang fra ‘festbutikken’. Noget og meget ingenting på samme tid. Det svarer til at give penge til en fødselsdag. Dog kan der være nogle der sparer op til noget stort, og så er penge jo en udmærket ting. Men der en nok ikke mange der har udtrykt et ønske om en upersonlig festsang!
2. En bestilt sang hos en sangskriver der forstår at sammensætte en sangtekst ud fra få morsomme sekvenser om en person, bliver en god oplevelse for både bestiller, alle gæster og ikke mindst æresgæst/vært eller par.
3. Skriv selv sangen til festen. Det tager noget tid, men hvis man begynder straks efter invitationen (eller før- for man ved jo ofte hvad der er i vente…) er tiden ikke det store problem.

Melodien til en festsang er vigtig

Find en melodi ‘alle’ kender og som er til at synge. Få nogle under processen til at synge sangen, så du kan høre om versefødderne falder let, også for den der ser sangen første gang.
Skal der anvendes en ‘speciel’ melodi, så kontakt musikeren, hvis han er blevet oplyst ved invitationen. Alternativt vil det næsten altid være muligt at synge sangen på en af standardmelodierne. Find ud af hvilken ‘god gammel melodi’ som din sang også kan synges på. Bed så musikeren skifte melodi, såfremt der er problemer med at få gæsterne til at synge med på originalmelodien.
Er sangen til konfirmation, så prøv at springe over de ‘sjove’ pinlige episoder konfirmanden er blevet så ulidelig træt af at have fået gentaget og gentaget, for når man er 14 år virker det pinlige tredobbelt. Der er nok andre oplevelser at tage fat på når der er 14 år til rådighed.

Typiske melodier der vælges

Af de mest anvendte melodier kan nævnes:

  • Den evigglade Kobbersmed
  • Nu går våren gennem Nyhavn
  • Bamses Fødselsdag
  • Katinka
  • Jeg en gård mig bygge vil
  • I en kælder sort som kul
  • Hvem sidder der bag skærmen
  • Hjemmebrænderiet.

Gamle travere; men så kan de fleste umidelbart synge med og ingen musiker har problemer med at spille og synge for.

En større liste med de mest anvendte fest- og selskabssange kan ses hos selskabsmusikeren Poul Erik Panduro.

Sangens aflevering

Festsange afleveres til personalet eller i køkkenet så de kan indpasse sangpauserne. Det er naturligvis af betydning mht. serveringen hvornår der hensigtsmæssigt kan afsættes 5 – 10 minutter til sang, for ikke at maden skal varmes op igen.
Da sangen ofte er rullet, snoet eller med store oblater i alle mulige kunstneriske og placeret i særprægede sangskjulere, vil det glæde musikeren meget, om der også er en enkelt ‘flad’ sang.

Ud over de sange gæsterne kan have med, er der ofte både en velkomstsang og en velbekommesang ved hver kuvert, som arrangørerne står for.

Dansk tradition

Den danske festtradition har sit særkende med diverse festsange (lejlighedssange) der mere eller mindre fantasifuldt i indhold og indpakning (sangskjuler) bliver sunget, så nogenlunde jævnt fordelt under hele middagen.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM TRADITION:
Salt sukker penge?
Spørgsmål: Hvad er det man giver (efter gammel skik) det unge brudepar? Salt & sukker & penge??? eller hvad?
Bryllupskagen
Spørgsmål: Hvilke traditioner er der ved udskæring af bryllupskagen? Er der symbolik ift. hvem der har hånden øverst, når brudeparret skærer kage?
Betydning af bryllupsdag i forhold til gamle traditioner
Spørgsmål: Findes der traditioner der tilsiger hvilke dage/måneder der er bedst at blive gift i?

Niveauet af indholdets saft og kraft er naturligvis både afstemt af festens art samt de implicerede hovedpersoners gemyt.
Meget man ellers ikke ville sige kan tillades i en sang – ikke mindst hvis ordet er ‘nødvendigt’ for at versefødderne samt rimet kan holde!