Bryllup


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!
Begyndelsen af dit eget valgte liv

Et bryllup er, og har altid været, absolut topscorer med hensyn til fester. Det gælder både antallet af gæster, festlighederne og det gastronomiske niveau – og dermed også prisen.

Ordet i sig selv betyder brudeløb, som bedst oversættes til et højtideligt brudeoptog. Tidligere var dette optog selve offentliggørelsen af ægteskabets indgåelse som blev bekræftet overfor hele byen.

Et bryllup har også i dag høj status, og selv om det først og fremmest må siges at være en familiefest, er det også en dag hvor det er muligt at benytte bryllupsmagien til at promovere sig selv eller sit firma. Eller måske begge dele på en gang, som da verdens største bryllupskage stod i København ved rejsekongen Simon Spies’ bryllup.

 


Bryllup / Vielse kan foretages på to måder som adskiller sig ved formen. Det juridiske indhold er det samme.
Først og fremmest er der kirkebryllup og den borgerlige pendant er rådhusbryllup.

Den ønskede form ved kirkebryllup har endvidere to rammer: formiddagsbryllup (kirken forlades inden kl. 15.00) og eftermiddagsbryllup.

Den tid, da en trolovelse var den eneste nødvendige handling (til tider endog hemmeligt!) før det ægteskabelige samliv moralsk set kunne begynde, blev ændret i 1582 til at blive efterfulgt af en lovbefalet kirkelig bekræftelse af ægteskabet. I 1799 overtog kirken disse handlinger og smeltede dem sammen til ét ritual.

Bryllupsdagen var en hædersdag for brudeparret, som denne dag, uanset stand, var dem der blev givet plads til – endog pladsen ved majestætens højre hånd.