Vintersolhverv


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Årets korteste dag

21. eller 22. december kan der fejres vintersolhverv (hverv=vender).

Siden sommersolhverv har mørket fået mere magt dag for dag; men nu kan natten ikke blive længere. Fra nu af går det mod lysere tider.
Det er værd at fejre.

Selve julen (vintersolhverv) er blevet fejret siden år 200, og fejringen er ofte sket med store drikkegilder – offergilder (blótgilde).

Beskrevet som Høgenat (Høkenat) i den islandske høvding og skjald Snorre Sturlasons (1179-1241) saga.
Høgenat som lå op til 22. december.
Her startede festen der blev kaldt ‘julehold’ og varede 12 + 1 dag.

Da kristendommen blev indført i Danmark, blev julen flyttet til den 25. december – eller næsten. Som bekendt fejrer vi jul den 24. i Danmark.
Der kom endog en tvangsmetode, i form af et forbud mod at fejre den hedenske jul i kirkelovene. Det fremmer altid chancen for at magthavernes beslutninger vinder på langt sigt.
Men navnet på den hedenske jul (årets hjul!), lykkedes det aldrig kirken at ændre. Den gamle solhvervsfest lader sig ikke sådan slå af pinden – vi holder stadig JUL, i hele norden.
Det gik som bekendt lettere for den katolske kirke andre steder, hvor Christmas (kristmesse) totalt fik overtaget navnet til festen.

Måske vil kristendommen mene den så har vundet på indholdet, for det er jo Jesu fødselsdag vi alle fejrer.
Mange vil i stedet mene at det totalt bliver overskygget af uanstændigt forhold til et (offer)gaveræs og til spisning i ædedolkeklassen på næsten hedensk manér.
Og desuden dukker en ny person op i kulissen; en nytegnet tyk julemand der i sin reklameegenskab i 1923 (Life Magazine) reklamerede for et New York firmas mineralvand og ginger ale. Senere (julen 1930) fortsatte og videreudviklede Coca Cola brugen af den tykke julemand, og har næsten i juleomskrivningens ånd, fået de fleste til at tro på at julemanden er deres produkt.

Vi kan også på afslappet dansk manér sige, at alle vandt.