Adskillelse 24 timer
Spørgsmål:
Hvorfor må brudgommen ikke må se bruden 24 timer før brylluppet? Hvor stammer denne tradition fra?
Svar:
Brud og brudgom skal traditionelt på deres bryllupsdag ikke se hinanden før i kirken. Eller som der står beskrevet i ‘Dagligt Liv i Norden i det 16. årh.’: “…ikke maatte uddrage fra et og samme Hus.”
Det er jo meget praktisk i dag hvis man også følger andre traditioner. Eksempelvis med at gommen ikke må se brudekjolen før kirken og at bruden ikke kender brudebuketten.
Frit valg, men traditioner bruges stadig
I dag er der så godt som frit valg på alle hylder, men alligevel bruger vi mange af de gamle traditioner der ikke har andet end symbolsk værdi i vores tid. Men kan nogen forestille sig et bryllup uden denne bestanddel af gentagne ritualer der hele tiden fortæller os hvad der foregår?
Retningslinier og forordninger omkring et bryllup var tidligere ofte meget detaljerede. Mange af disse er beskrevet i tidligere omtalte ‘Dagligt Liv i Norden’.
Det drejede sig blandt andet om beklædning og udsmykning. Der var detaljeret beskrevet hvor meget bruden måtte bære. For at det ikke skulle kunne lade sig gøre for en tjenestepige at komme til at se for godt ud ved at låne sig til tilbehør, blev det simpelthen forbudt at låne. Sæt hun kom til at se lige så fornem ud, som de fornemme!
…I Aalborg vedtoges det derfor Aar 1560: “Ingen Borgerdatter eller Tjenestepige maa redes til Brud i Aalborg udi nogen ædel Frues eller Jomfrues Klæder”.
Dagen før er en travl dag
Dagen før brylluppet har der altid været en travl dag. Kom bruden udenbys fra, skulle gommen med sit følge ride bruden i møde og byde følge det sidste stykke.
Var brudeparret fra samme by, kunne traditionen være besøg på badstuerne.
Løverdagaften (Svendkveld – Møkveld) var naturligvis også festlig. Endog ofte meget festlig. Det var polterabend da der var polterabend til.
Under særlige forhold, som et bryllup absolut må betegnes, er (var?) de onde ånder ekstra på mærkerne. Det blev blandt andet bekæmpet ved at slå potter i stykker på brudens dør.
Bruden var naturligvis særlig udsat og blev beskyttet at sine foregangspiger, der aftenen og natten med, sad i en beskyttende ring omkring hende.
Samme beskyttelse som gommen giver bruden ved at bære hende over dørtærskelen.