Kjolefarve


Har dette svar hjulpet dig, så vurdér det gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Spørgsmål:

Hvilke kjolefarver bør man undgå, som gæst til bryllup?
Jeg er bekendt med hvid og sort, men er der andre, som bør undgås?

Svar:

Farvernes symbolske betydning, eksisterer kun hos de der kender symbolikken – og som tager betydningen til efterretning eller accepterer og kender til og tager hensyn til, at andre lever med en (evt. anden) symbolsk betydning.

Den rene hvid er alment kendt

Bedømmelsen af hvid som renhedens og uskyldens farve er alment kendt i vores kultur.
Til trods for manglende uskyld hos den overvejende del af dagens brude, fastholdes det hvide look som standard. Det ses endog anvendt af anden gangs brude.
Bryllupsfestens hovedperson er bruden og derfor skal gæsterne ikke, bevidst eller ubevidst, lægge op til en skønhedskonkurrence. Bruden skal være unik, og det er hun bedst i sin hvide brudekjole. Gommen skal naturligvis ikke overskygges, men her er det jo i orden at tangere; at have samme tøjniveau.

Sorgens farve er sort. Men det betyder jo ikke at vi kun benytter sort tøj til begravelse. Her er det endog under pres, selv om mørkt tøj dog stadig er mest benyttet.

Blev tidligere anvendt som brudekjole

At den sorte kjole tidligere (i de ‘gode gamle dage’) blev anvendt som brudekjole bringer igen lidt støj på linien. De må bestemt have haft mere ‘ret’ til at bære ‘renhedens farve’ end i dag. Men de var lidt mere praktiske og tidens festfarve. Økonomien var nok heller ikke ofte til engangskjoler.

Brudekjolen har også haft sin tid med kærlighedens farve, der som bekendt er rød. Vi skal dog nogle århundreder tilbage (o. 1500). Problemet er altid med et kig på gamle dages klædedragt, at de overleverede beretninger er beretningerne om de få – ikke folket (som i øvrigt også ofte er blevet gift i folkedragter).
Jævnfør det hvides renhed, og sorgen i det sorte, så er der en reference til den røde farve som siger fristerinden, skøgen. Hvis vi kan holde os til fristerinden er det vel brudens farve fremfor hvid! De fleste brude vil vel hellere betegnes som en fristerinde frem for en uskyldighed – i dag. Men fristerinden ved et bryllup skal vel ikke være nogen af gæsterne?

Betydningen af farver er mange og betinget af kulturelle forskelle i alle dens afskygninger; kirkelig og etnisk tilhørsforhold, fagkulturelle og kønsspecifikke opfattelser.

Hvid, sort eller rød

Lad dog bruden få eneret på den hvide kjole denne dag.
Sort kjole kan udmærket anvendes af gæsterne. Dog forudsat tilbehør af andre farver i stof, mønster eller tilbehør som sjal etc.
Betydningen af den røde kjole er ikke noget der hører til alment kendskab, og så må det symbolske (vel?) miste sin ret/funktion.