Svendegilde


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Efter godkendt svendestykke

Efter at have gennemført 3-4 år med hårdt skolearbejde og praktikperioder som arbejdspladsens tjenende ånd, er dagen endelig oprindet: Udlært.

Svendegildet, festen der efterfølges af fuld løn; – kan man tænke sig en skønnere årsag til fest?
Indenfor håndværksfagene er betegnelsen svend et udtryk for den udlærte håndværker der har afleveret og fået godkendt sit svendestykke.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM SVENDEGILDE:
Svendegilde
Spørgsmål: Jeg er en ung fyr som snart er udlært, så vil jeg gerne vide om hvornår man normalt holder svendegilde. Gør man det når man har bestået sin svendeprøve, eller skal man vente til ens kontrakt udløber? Se også …

Svendegilde Read More »



Vi er meget interesseret i at modtage beretninger om svendegilder indenfor alle faggrupper, som stadig bliver holdt i hævd.

Har du en beretning omkring svendegilde?



Hvis e-mail angives, bruges den alene til at orientere dig om evt. svar, og videregives/sælges ikke.
Hvis vi bruger dit indhold, vil dit navn og by fremgå, hvis angivet.

Uanset hvilke andre ændringer de forskellige håndværkeruddannelser har gennemgået, er denne middelalderbetegnelse blevet fastholdt. Det er et symbol for den professionelle håndværker.
Svendegildet er en uformel og munter fest hvor svendebeviserne (der er ofte mange svende samlet i skole- eller firmaregi) bliver udleveret sammen med diverse udmærkelser.
Den officielle del med frokost eller kaffe er ofte med forældrene og senere fortsætter svendegildet ofte i privat regi.

Der er flere skikke forbundet med overrækkelsen af svendebrevene, og hvert fagområde har deres specielle skikke, til symbol for skiftet fra lærling til svend.

Svendegilde - behøvling
Svendeindvielse – Behøvling.

Den mest kendte benævnelse er nok snedkerfaget, hvor ‘indvielsesritualet’ kaldes for ‘behøvling’.
Som illustrationen viser, fik svendene symbolsk høvlet alle de skarpe kanter, og fremstod fuldt udlært; havde aflagt de dårlige manerer som de ubehøvlede (lærerdrengene) havde.
Herefter kunne de tage på valsen og tilegne sig fagligheder fra en lang arbejdsrejse.

Den tilsvarende fest, der dog ikke er så formaliseret som svendegilderne, er kandidatfesten. Den bruges efter et afsluttet universitetsforløb.