Efter godkendt svendestykke

Efter at have gennemført 3-4 år med hårdt skolearbejde og praktikperioder som arbejdspladsens tjenende ånd, med følelsen af at udføre fuldt forsvarligt svendearbejde til lærlingeløn (så langt tilbage man kan huske), er dagen endelig oprindet: Udlært.

Svendegildet, festen der efterfølges af fuld løn; – kan man tænke sig en skønnere årsag til fest?
Indenfor håndværksfagene er betegnelsen svend et udtryk for den udlærte håndværker der har afleveret og fået godkendt sit svendestykke.
Uanset hvilke andre ændringer de forskellige håndværkeruddannelser har gennemgået, er denne middelalderbetegnelse blevet fastholdt som symbol for den professionelle håndværker.
Svendegildet er en uformel og munter fest hvor svendebeviserne (der er ofte mange svende samlet i skole- eller firmaregi) bliver udleveret sammen med diverse udmærkelser.
Den officielle del med frokost eller kaffe er ofte med forældrene og senere fortsætter svendegildet ofte i privat regi.

Der er flere skikke forbundet med overrækkelsen af svendebrevene, og hvert fagområde har deres specielle skikke, til symbol for skiftet fra lærling til svend.

Den mest kendte benævnelse er nok snedkerfaget, hvor ‘indvielsesritualet’ kaldes for ‘behøvling’.
Som illustrationen viser, fik svendene symbolsk høvlet alle de skarpe kanter, og fremstod fuldt udlært; havde aflagt de dårlige manerer som de ubehøvlede (lærerdrengene) havde.
Herefter kunne de tage på valsen og tilegne sig fagligheder fra en lang arbejdsrejse.

Vi er meget interesseret i at modtage beretninger om svendegilder indenfor alle faggrupper, som stadig bliver holdt i hævd – skriv gerne en kommentar.

Den tilsvarende fest, der dog ikke er så formaliseret som svendegilderne, er kandidatfesten efter et afsluttet universitetsforløb.