Sammenskudsgilde Sammenskudsgilde


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Fælles spisning af fælles mad

En fest hvor alle tager noget med til den fælles spisning.

Hvad der skal/kan medbringes kan være individuelt udvalgt af værten og følge invitationen.
En anden mulighed er at der kan være en liste gæsterne kan vælge ud fra.
I sommertiden når der er grilltid, er det nærliggende at lade gæsterne tage kød med.
Det kan så kan være alt fra grillpølser til tykstegsfilet, mens værten serverer kartoffelsalat og øl.

Mest almindeligt er nok at bede folk tage deres egne drikkevarer med, eller sige at hvis de skal have andet end øl skal de selv sørge for den del.

I sin grundbetydning er kalas et tidligere anvendt ord for et sammenskudsgilde.
Latin: Callatio = sammenskud af bidrag.

På dansk er også brugt ordet “føring”, som betegnelse for det der blev taget med til bryllup – eller rettere; blev sendt i forvejen.
Ikke blot mad- og drikkevarer, men også alt tilbehør som borde, stole og service; samt piger og karle.
“Dagligliv i Norden i det sekstende aarhundrede” beskriver også de store bryllupper hvor hjælperne begynde forberedelserne mandag for fredagsbryllup.

Sammenskudsgilde vil nok ikke blive benyttet til en bryllupsfest i dag, men de fleste fester hos private, kan og burde benytte denne festform meget oftere. Så kan der næsten blive fest hver dag.