Drikkevarer
Til at hjælpe stemningen lidt på vej
Når der skal holdes fest på et spisested er et af de klassiske spørgsmål om det skal være med betaling af drikkevarer efter forbrug, eller der skal være fri bar.
Skal der betales efter forbrug skal der også ligge en aftale klar om hvorvidt selskabet frit kan bestille drikkevarer efter selve middagen og i så fald hvilke drikkevarer der kan være tale om, eller om gæsterne går over til eget indkøb.
Skal der være fri bar skal det også klarlægges om det er begrænset i tid eller om den frie udskænkning fortsætter under hele festforløbet. Den frie bar findes til to priser. Blød bar med bløde priser og uden spiritus, eller hård bar med det hele.
Ekstra light øl Super light øl |
0,05% – 0,1% | |
Hvidtøl Maltøl |
ca. 1,9% | |
Lys/Let øl | ca. 2,6% | |
Pilsner | 4,6% | |
Guldøl | ca. 5,7% | |
Luksusøl Porter |
7,x% | |
Bordvin | 11-13% (op til 15%) |
Rødvin, hvidvin, rosévin, mouserende vine |
Hedvin | op til 22% | Vermuth, portvin, sherry, madeira, frugtvin, mouserende vine |
Spiritus | (over 22%) 40% – 80% |
Akvavit, vodka, gin, rom, whisky, cognac, likør |
Definitionen af en genstande er 12 gram (1,5 cl) ren alkohol, der svarer til:
1 almindelig pilsner (33 cl),
1 glas hedvin (8 cl),
1 glas spiritus (4 cl),
1 glas vin (12 cl).