Rejsegilde

🎉 Hjælp andre med at finde gode råd til festen!


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!
🔄 Sidst opdateret: 1. juni 2025

Røde pølser, sodavand og øl - traditioner ved rejsegilde

Et rejsegilde er en festlig markering af et vigtigt skridt i byggeriet. Når tagkonstruktionen er færdig - det man kalder tagrejsningen - inviterer bygherren alle de håndværkere, der har deltaget i arbejdet frem til dette punkt, til en uformel fejring. Det er en måde at anerkende indsatsen og sige tak for det udførte arbejde.

Hvem deltager i rejsegildet?

De deltagende er typisk tømrerne, murerne og andre fagfolk, som nu har fuldført deres del af byggeriet. For mange af dem er dette også en slags afsked, da de ikke nødvendigvis er med i de næste faser. Byggeriet går videre med andre faggrupper - fx elektrikere, VVS’ere og malere - og nogle af de eksisterende håndværkere bliver afløst eller får andre opgaver.

Pølser, øl og fællesskab

Et klassisk rejsegilde byder på røde pølser, øl og sodavand. Det behøver ikke være en stor fest, men blot en enkel og hyggelig gestus, hvor man samles i det ufærdige hus eller under den åbne himmel, afhængigt af vejret. Nogle vælger også at holde taler eller takke de fremmødte håndværkere direkte.

Hvad sker der, hvis man springer rejsegildet over?

Historisk set kunne det få alvorlige - eller i hvert fald meget synlige - konsekvenser, hvis bygherren undlod at holde rejsegilde. Håndværkerne forventede denne gestus som en naturlig del af samarbejdet. Hvis den manglede, kunne de reagere ved at hejse en såkaldt død murer - en figur lavet af halm - op i toppen af bygningen. Det var en offentlig markering af bygherrens manglende respekt, og blev ikke taget let på.

Denne tradition lever stadig videre i enkelte tilfælde. I nyere tid har man også set konkrete eksempler på, at håndværkere har reageret på udeblivende rejsegilder - som det beskrives i denne artikel fra Ekstra Bladet, hvor konflikten førte til opsigtsvækkende konsekvenser.

Spørgsmål fra Festbogens brugere om rejsegilde



Regionale traditioner

Kender du traditioner omkring rejsegilde? Så skriv en kommentar herunder.

En sønderjysk tradition er at medbringe en vimpel til værterne ved et rejsegilde. På vimpel-stangen sætter man en 10’er eller en 20’er, som tømrerlærlingen får for at sætte vimplen op på spærene. Hvis der ingen penge er, er det i orden, at lærlingen sætter vimplen med flaget nedad.
(Tak til Bente H. Friis)

Ofte stillede spørgsmål om rejsegilde

Hvornår holder man rejsegilde?

Rejsegilde holdes typisk, når tagkonstruktionen er færdig, og byggeriet har nået en vigtig milepæl. Det markerer afslutningen på det udvendige arbejde.

Hvem inviteres til rejsegilde?

Det er traditionelt håndværkerne, bygherren og eventuelt naboer og venner, der inviteres med til rejsegildet.

Skal man give gave til rejsegilde?

Det er ikke et krav at give gave til rejsegilde. Hvis man som gæst ønsker at tage noget med, er det almindeligt med en flaske vin, chokolade eller en lille opmærksomhed - men det er helt frivilligt.

Hvad serverer man til rejsegilde?

Røde pølser, øl og sodavand er klassikere, men man kan også vælge sandwich, kage eller anden enkel forplejning.

Hvad sker der, hvis man ikke holder rejsegilde?

Ifølge traditionen kan håndværkerne tage det ilde op, og man risikerer symbolsk ‘dårlig karma’ for resten af byggeriet - især i gamle håndværkerkulturer.

Skriv et svar