Rejsegilde


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Røde pølser, sodavand og øl

Ved rejsegilde fejres et netop udført stykke arbejde.

Efter tagrejsningen ved et byggeri afholder bygherren et rejsegilde for alle de der har deltaget i arbejdet til dette tidspunkt.
Herefter er nogle håndværkere færdige ved byggeriet og rejser videre til nyt byggearbejde, mens andre håndværkere fortsætter færdiggørelsen af byggeriet sammen med nye der kommer til (fx elektriker og maler).


Har du en beretning omkring rejsegilde?Hvis e-mail angives, bruges den alene til at orientere dig om evt. svar, og videregives/sælges ikke.
Hvis vi bruger dit indhold, vil dit navn og by fremgå, hvis angivet.

Manglende rejsegilde gav problemer

Hvis bygherren undlod at holde rejsegilde, var det ikke ualmindeligt at håndværkerne i stedet for kransene lavede en død murer (af halm) som de hejste op, så alle kunne se den manglende respekt for håndværkerne der var fra denne bygherres side, hvilket også ses af denne artikel.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM REJSEGILDE:
Gave til rejsegilde
Spørgsmål: Skal man have gave med til rejsegilde – og hvad?
Gave aflevering
Spørgsmål: Hvornår afleverer man sin gave, når man er inviteret til både bryllupsreception om eftermiddagen og middag om aftenen?

Regionale traditioner

En sønderjysk tradition er at medbringe en vimpel til værterne ved et rejsegilde. På vimpel-stangen sætter man en 10’er eller en 20’er, som tømrerlærlingen får for at sætte vimplen op på spærene. Hvis der ingen penge er, er det i orden, at lærlingen sætter vimplen med flaget nedad.
(Tak til Bente H. Friis)