Med eller uden hædersgæst

Selskaber, middagsselskaber, er ofte mere eller mindre officielle begivenheder, hvor hædersgæsten, der skal fejres ved sin blotte tilstedeværelse, som følge af en modtaget pris eller som tak for lang og tro tjeneste.

Disse tilbagevendende, i mange tilfælde årlige, prisoverrækkelser / selskaber er ofte underlagt faste retningslinier og procedurer, som bliver fulgt hver gang der afholder middagsselskab.

Kongehusets repræsentative pligter medfører flere faste arrangementer som nytårskur. Kongehuset har også repræsentative pligter i medfør at udenlandske statsbesøg, hvor der indbydes til taffel. Kaldes det gallamiddag har man samtidig bekendtgjort hvilken dresscode der er at følge.

I den akademiske verden er der på samme måde mange traditionelle fest- og hædersmiddage der bliver arrangeret af universiteterne.

Private middagsselskaber forekommer naturligvis også både med og uden hædersgæst.
At invitere til selskab fremfor fest, fortæller at man gerne vil holde lidt på formerne.

Afholder man selv sin fest hviler hele tilrettelægningen samt udgifterne på en selv. Er man hædersgæst laver og betaler andre for at man bliver fejret – af den grund der nu menes at være. Det eneste der forventes til gengæld, er nærmest blot den obligatoriske tale til værtinden.