Studenterfest


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

En studenterfest på hjul

En periode med eksamenslæsning og terperi, slutter lige pludselig efter det sidste fag og festlighederne starter umiddelbart efter og vil næsten ingen ende tage.

Afslutningen af gymnasiet, er i virkeligheden afslutningen på den beskyttede skolegang. Produktet, det unge menneske personificeret som et eksamensgennemsnit, er rede til at komme i gang med styring af eget liv efter tilsyneladende egen målsætning.

Der kan vælges flere retninger. Den direkte videregående uddannelse eller en pause til “at finde sig selv” eller en pause med at se sig om i verden, før hverdagen igen sætter ind,  på et lidt højere niveau.

En ny fremtid

Umiddelbart er det imidlertid en stor glæde at forlade skole og gymnasium, ikke mindst manifesteret i en studenterfest. Det er som at komme ud af en kokon. Uanset hvordan skoleforløbet har manifesteret sig, er der en sikker forvisning om at den ukendte fremtid er bedre. Hvorvidt det er en illusion, kan alle de middelaldrende diskutere ved studenterjubilarer 25 år senere.

Studenterhuen på rundtur

I dag, afslutning med studenterhue, er en festdag. Ikke fordi skolen slutter, men fordi noget nyt begynder, som spreder en hidtil homogen klasse ud over hele undervisningssystemets ypperste uddannelser, ofte placeret bevidst/ubevidst i andre byer eller andre lande.

Efter at have fået en studenterhue, skal de seneste års hårde slid i gymnasieforløbet afsluttes på typisk dansk; meget vådt – og mange gange.

Studenterkørsel

Traditionelt foretages en studenterkørsel i forbindelse med studenterfesten i et mere eller mindre fantasifuldt udsmykket køretøj, til en lille bid af et og et lille glas af andet, i hver enkelt elevs hjem. Det vil sige det er oftest forældrene der står for traktementet.

Aftenens fest er sidste gang de fleste ser hinanden, til trods for forsikringer om altid at holde kontakten vedlige. Måske er der en som vil lave en hjemmeside eller en facebookgruppe, og sætte aftenens billeder på, og opdatere hvor alle senere befinder sig – indtil spørgsmålet 5 år senere dukker op; hvorfor dog? Der er ikke noget at stille op overfor tidens gang, uanset hvilke fixfaxerier man forsøger at stille op.

Studenter danser om hesten på Kgs. Nytorv i 1948. Foto: E. Betting.

Køretur i hestevogn

Tidligere benyttedes dagen til en dans omkring hesten på Kgs. Nytorv. Det blev gennem tiden også til en køretur i hestevogn omkring alle forældre før aftenfesten.
Hestevognene er forlængst passé og dekorerede lastvogne har overtaget transporten til alle påfyldningsstederne hos de stolte forældre, der trakterer en lastfuld glade berusede unge der skal stå for landets fremtid.

Gode planer og ideer for livet står ved sin begyndelse og hvorvidt de holder eller må korrigeres på den ene eller anden måde, kan diskuteres næste gang studenterne mødes – til gamle elevers fest efter 25 års forløb.