Kobberbryllup
Efter 12½ års ægteskab fejres der kobberbryllup i Danmark – og det er ikke bare en hvilken som helst mærkedag. Det er den første af de store bryllupsfester, som mange par fejrer sammen med familie og venner, og som markerer et vigtigt skridt i ægteskabet.
Listen over de klassiske jubilæer, man typisk fejrer med manér, ser sådan her ud:
- 6¼ år: Solbryllup (en moderne fortolkning af et halvt kobberbryllup)
- 12½ år: Kobberbryllup
- 25 år: Sølvbryllup
- 50 år: Guldbryllup
- 75 år: Atombryllup – også kaldet kronjuvelbryllup
Kobberbrylluppet opstod omkring år 1900 og begyndte som en københavnsk tradition. Siden har det spredt sig til hele Norden – og i dag er det en fast del af den danske festkultur.
Æresporten – en kreativ velkomst
Noget af det mest genkendelige ved kobberbrylluppet er æresporten, som bliver sat op foran hoveddøren eller opgangen – gerne i ly af mørket aftenen før.
Det er typisk venner, naboer og familie, der står for æresporten. Ved kobberbryllup må fantasien gerne få frit spil: I modsætning til æresporte ved sølv- og guldbryllup, som ofte er ensartede med gran og blomster, kan kobberbrylluppets æresport sagtens være pyntet med frugt, grøntsager, balloner eller noget helt fjerde. Det vigtigste er, at det er lavet med kærlighed – og gerne med lidt humor.
Ofte er æresporten “halv” – det vil sige, at den er delt på langs eller tværs, så man skal bukke sig for at gå igennem. Det gør det hele lidt sjovere og mindre højtideligt.
Vil du vide mere om traditionen og få svar på de typiske spørgsmål? Så tag et kig her:
LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM ÆRESPORT:
- ❓ Sølvbryllups skjold
Er der en tradition med selve sølvbryllups skjoldet, farve og form?Jeg skal lave et sølvbryllupsskjold, og på Fyn holder de meget på traditioner med hensyn… - ❓ Æresport til bryllup
Hvornår sættes æresporten op? Hvem laver den til hjemmet og hvem laver den til der hvor festen holdes? - ❓ Kirkepynt
Hvem pynter i kirken (landsbykirke) ved et bryllup, og hvem laver æresport til brudeparret?
Morgensang klokken syv
En anden elsket del af kobberbrylluppet er morgensangen. Den finder sted tidligt – helt præcist klokken 7 – foran æresporten.
Her mødes man med de nærmeste og synger parret op. Det er ikke ualmindeligt, at nogen har medbragt guitar, harmonika eller andet musikalsk – og det er heller ikke uhørt med et rytmisk indslag fra grydelåg og pander.
Nogle vælger også at hyre “morgenmusik”, hvor et lille orkester spiller kendte melodier og skaber ægte landsbystemning.
Må man komme uanmeldt?
Det korte svar: ja, det må man ofte gerne! Hvis du har hørt, at parret forventer uanmeldte gæster – eller at “folk bare dukker op” – så er det helt i orden at møde op til morgensangen.
Efter morgensangen og lidt morgenkaffe er der tit åbent hus resten af formiddagen. Her kan man hygge sig, give et kram, dele minder og måske nyde en bolle med ost og et glas bobler.
En festlig anledning, der bringer folk sammen
Kobberbryllup handler ikke kun om at fejre 12½ års ægteskab – det er også en oplagt anledning til at samle familie, venner og naboer. Det er en tradition, hvor hverdagen stopper for en stund, og man bare nyder fællesskabet og glæden ved at have fulgtes ad så længe.
Uanset om det er din tur til at fejre kobberbryllup – eller du bare er inviteret – så er det en dag fyldt med smil, sang og stærke traditioner, som er værd at holde fast i.
Skriv et svar
For at skrive en kommentar, skal du enten tilmelde dig eller logge ind.