Den første fødselsdag er nok først og fremmest en milepæl for forældrene.
Nu kan et års hårdt arbejde fejres. Barnet har lært, og er begyndt at anvende nogle af de færdigheder man har ser frem til, vil gøre hverdagen lidt lettere.
Men glem aldrig det fortryllende nu med en etårig. Det kommer aldrig igen.

Alting med børn har en første gang, og nogle første gange rager op over andre. Ofte så højt at de noteres i små bøger.
Der står ofte hvornår barnet sagde det første ord og hvilket ord det var (der kan være lidt uoverensstemmelse her, idet mor og far hver især har hørt sig selv nævnt – på samme tid!), samt ikke mindst hvornår barnet tog det første skridt alene.
Sådanne informationer kender tanter på fødselsdagsvisit, især fra deres gren af familien. Der var så mange tilfælde af superbørn der havde talt og gået længe før de fyldte det første år.
Det kan ind imellem undre, at man ikke har læst om tilfældene i aviser og rekordbøger!
Her kan man lære noget af fødselsdagsbarnet: Virk interesseret, men gem den store aktivitet og energi til fødselsdagsbordet med boller, kagemand og lagkage med lys.

Barnet har ikke nogen større forståelse for fødselsdagens koncept, men fødselsdagen har sin helt egen sociale betydning, som også gælder alle andre familiemedlemmer.
Den første fødselsdag bliver barnet præsenteret for første omgang i livets årlige gaveuddeling.
Der er ikke nødvendigvis den største interesse i hvad der er i pakkerne – men det er sjovt at pakke ud.
Barnet ser sig ofte omkring, som om det undrer sig over hvorfor så mange ‘ukendte’ mennesker dukker op.

Den første fødselsdage har ikke specielle lege eller opgaver som senere vil fylde fødselsdage.
Der startes langsomt op for fødselsdagene og den første kendetegnes ved så godt som udelukkende at bestå af et kagebord.
Der serveres hjemmebagte boller med smør og derefter et stykke kage som kan være en kagemand. Til slut en lagkage med flødeskum og regnbuekrymmel der drysses på så der står fødselsdagsbarnets alder. Lagkagen er pyntet med flag og det rigtige antal fødselsdagslys. Fødselsdagsbarnet skal puste lyset ud, og må så tænke på et ønske. Da det ofte er mor’en der puster lyset ud, kan hun jo så få ønsket!
Springes lagkagen over, kan kagemanden udmærket overtage hele rollen og bruges til dekorationerne og lys.
Til dette kagegilde serveres et par kopper varm cacao med flødeskum – og sodavand (og kaffe) står for resten af væskeindtagelsen.

Invitationen kan barnet ikke være med til at tegne. Det kan selvfølgelig sætte nogen streger, men der er ingen forståelse for invitationen. Så hvorfor ikke bare tage et digitalt billede af barnet og vedhæfte det med en e-mail invitation til de udvalgte.
Selvfølgelig kan man også gå til fotohandleren og få ham til at lave billedet til et rigtigt invitationskort, som kan sendes med posten. Så ved man forsendelsen lykkes – også til tante Olga.