Smoking


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Smoking betyder velklædt herre

Smoking er selskabstøjet for herrer til festmiddage og aftenselskaber, og bruges først fra kl. 17-18.
Dermed er den ud fra etiketten ikke anvendelig i kirken til selv eftermiddagsbryllup. Det ses der imidlertid mere og mere bort fra i dag; vi lader os lede, men ikke mere styre af etiketten. Og det gælder både for beklædning som for mange andre af livets forhold!

Findes i enkelt- og dobbeltradet udgave

Jakken er med silkerevers og sort eller dybblå. Mest almindelig er enkeltradet (som gerne må åbnes i stående stilling), men den findes også i en dobbeltradet version.
Bukserne er i samme stof og med silkegaloner langs sidesøm. Skal bukserne holdes oppe anvendes seler, da der ikke er bæltestropper.
Smokingskjorten er hvid med skjulte knapper og manchetknapper til ærmerne, og dertil sort butterfly. Der kan vælges almindelig skjorteflip eller knækflip.
En smokingjakke kan også være hvid, med hvide eller sorte bukser.

En plastron er også en mulighed

Det er ikke ualmindeligt at en butterfly i dag udskiftes med en plastron, for at gøre det lidt festligere.

Historisk om smoking

Smokingen fik sit indtog sidst i 1800 tallet. Det var en afslapningsjakke for mændene når de, efter at have siddet i kjole og hvidt under hele middagen, gik til rygeværelset for at nyde en cigar. Samtidig undgik de at kjolen lugtede af røg når de vendte tilbage til damerne.
Smokingen gik herefter gennem hele det nye århundrede og frem til anden verdenskrig over til at være det mest brugte til uformelt aftenbrug. Herefter overtog mørkt (blåt) tøj så godt som totalt denne rolle og smokingen kom først rigtig igen sidst i 1970’erne hvor det igen blev ’tilladt’ at være lidt fin.

Naturligvis havde visse kredse under hele dette forløb fastholdt både kjole og hvidt som smoking ved selskabeligheder.