Kaptajnens Etikettehåndbog

Kaptajnen
Etikettehåndbogen af Kaptajnen, 1947.

Det er sikkert hændt os alle, at vi i en eller anden situation er kommet i tvivl om, hvorledes vi skulle bære os ad for ikke at stride an imod skik og brug eller god tone, og denne usikkerhed har …

Borddækning og -udsmykning

borddækning

Smukt dækket og pyntet med krystal, sølv, blomster og lys Der er næppe noget, der i højere grad bidrager til at skabe virkelig feststemning ved en sammenkomst end et bord, smukt dækket og pyntet med krystal, sølv, blomster og lys …

Bordsætning

bordsætning

At sætte til bords er et meget delikat arbejde, så vist som alt, hvad der kan komme til at kollidere med den menneskelige forfængelighed, må behandles med største varsomhed. Først efter at samtlige svar på indbydelsen til en sammenkomst er …

Selskabsmaden

selskabsmaden
Foto: Pixabay.

Vore måltider ved festlige lejligheder er i international stil Vi danske er vant til at spise godt. Den danske mad er i al almindelighed solid og, sammenlignet med fx den franske, fed. Dette gælder dog kun vor daglige, vor nationale …

Vin og Spiritus

vin
Foto: Pixabay.

Cocktails I de senere år er det blevet meget almindeligt, at gæsterne, umiddelbart før de går til bords, får en cocktail, hvortil serveres fx sandwiches eller snitter med kaviar, oliven el. lign. Formålet hermed er naturligvis at skabe stemning, således …

Servering

servering
Foto: Pixabay.

Serveringspersonalets forhold Da det kan blive af afgørende betydning for et selskabs vellykkede forløb at serveringen foregår på rigtig måde og uden gnidning, må alt, hvad der står i forbindelse med den, i forvejen omhyggeligt tilrettelægges, service m. m. stilles …

At spise og drikke

spise og drikke
Foto: Pixabay.

Nydelsen øges væsentlig, hvis det sker i tiltalende omgivelser. For de fleste mennesker spiller det en stor rolle, under hvilke forhold de spiser deres måltider. Nydelsen øges væsentlig, hvis det sker i tiltalende omgivelser og i selskab med mennesker, der …

Med glas i hånden

vinglas
Foto: Pixabay

Flasken eller karaflen med rødvin står normalt ved hveranden kuvert. Glassene står foran og som regel lidt til højre for kuverten, helst ikke lige for, da man i så fald let dypper ærmet i tallerkenen, når man vil drikke. Normalt …

Hilsen ved bordet

vinglas
Foto: Pixabay.

Vi selv finder det hyggeligt at »drikke glas« med hinanden Vi nordboere har jo den for de fleste andre folk temmelig uforståelige skik at »drikke glas« med hinanden. Vi selv finder det hyggeligt og synes, det tilvejebringer en kontakt imellem …

At forsyne sig og andre

servering
Foto: Pixabay.

Brug at kopper Når man drikker af et par kopper, løfter man normalt overkoppen med højre hånd, idet man fatter om hanken med tommelfingeren forpå og pege- og langfingeren bagpå og under den de øvrige fingre samlede tæt op til …

Gaver og opmærksomheder

gave
Foto: Pixabay.

Husk altid at viske prisen ud på en gave Ved foræring af gaver og blomster gælder der, som i så mange andre forhold, en vis gensidighed. Undgå derfor, hvor gerne De end under den pågældende det bedste, at give for …

Dagens forberedelse

forberedelse
Foto: Pixabay.

I mange tilfælde praktisk at stille bordene op aftenen i forvejen Selve dagen for selskabet — lad os antage, det er en stor middag — vil det, som foran nævnt, være klogt at begynde forberedelserne i god tid. da der …