Barnedåb:

Barnedåben og dens forløb

Barnedåben og dens forløb
seneciojercy / Pixabay

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Når de fleste bliver døbt i forbindelse den almindelige gudstjeneste, er der ikke tid til meget andet om morgenen end at få sig selv og dåbsbarnet i tøjet.
De fleste bliver døbt i en eller anden form for dåbskjole, og er der andre farver repræsenteret end hvid, vil lyserød bane vejen for et pigenavn og lyseblåt vil blive givet et drengenavn.

Mens alle gæster deltager fra gudstjenestens begyndelse, kan man vælge at vente med at komme ind med barnet til selve dåbshandlingen skal foregå.

Specielt for denne formiddag, er at ingen andre med bestemthed ved hvad barnet skal hedde.
Der har man den fulde opmærksomhed i kirken når navnet bliver bekendt for Gud og hver mand.

Dåb under en højmesse som efterfølgende forløb, kan finde sted på trosbekendelsens plads, i tilknytning til første læsning, efter salmen efter prædikenen eller efter nadveren.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale og der afsluttes med velsignelse, udgangssalme og postludium.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Skal dåben fejres hjemme for faddere og den nærmeste familie ved en frokost, vil alle ankomme lige fra kirken på samme tid. Det betyder at alt forarbejdet med maden skal være tilrettelagt i forvejen, medmindre man har en hjælper der dækker bord under kirkehandlingen.
Nu er denne fest speciel ved at hovedpersonen måske allerede sover inden maden er serveret, og er vældig tilfreds dermed. Den store virak der ellers kan kendetegne fester rører ikke dagens hovedperson.

Naturligvis er det muligt at benytte barnedåben som anledning til at lave en større familiefest, og det er nok grunden til at lørdagsdåb er på vej frem. Med start i hovedstadsområdet vandrer lørdagsdåben nu mod vest, men stadig med præsten som den bestemmende faktor.

Der kan være forskellig opfattelse af hvor ‘festlig’ barnedåben skal være, men har man tanke på festens hovedperson får man nok en ide om hvilket niveau der passer familien bedst.

Holdes festen hjemme på barnets domicil, følges man fra kirken og kommer til en frokost, der kan have en eller flere retter som tid og økonomi former.
Det vigtigste er muligheden for at beundre familiens nye medlem og få plads til måske at sige et par ord samt til at pakke gaver ud!

Barnedåben kan se således ud efter hjemkomst fra kirke:

 1. Velkomstdrik.
 2. Middag og herunder:
  • 1. tale: Forælder takker fadderne.
  • 2. tale: En af fadderne (den ældste) takker for tilliden.
  • 3. tale: Bedsteforælder og andre.
 3. Måske en sang
 4. Kaffe og herunder:
  • Pakke gaver ud og beundre barnet.