Etikette


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!
Den godkendte mellemfolkelige adfærd

Regler for standardiseret opførsel, som er godkendt af og alment brugt af det bedre borgerskab og alle der stræber efter at tilhøre eller behage denne gruppe.

Der er flere måder at gøre tingene på, alt efter hvilken gruppe i befolkningen man tilhører, eller ønsker at behage.
Grænserne flytter sig for hver generation. Fx er det i dag sjældent at se piger neje. Endnu forekommer det dog ofte ved etikettens højborg, ved hoffet, når der hilses på dronningen. Yngre kvinder mindre konsekvent end ældre der lærte det fra barnsben.
Andre forhold vedrørende hilseformer er også meget forskellige alt efter hvilken gruppe man befinder sig i, men de fleste mennesker formår at agere efter den gruppe de aktuelt bevæger sig i, men nogle har aldrig lært de højere rangklassers etikette og ‘falder igennem’ ved først givne lejlighed fx på grund af opførsel ved spisebordet der ellers er ulastelig men hvor kniv og gaffel placeres eller anvendes forkert.

Børn der skal forberedes til kunsten at klare sig i de fine miljøer, kan sendes på kostskole i ind- og udland hvor de kan lære de finesser der adskiller høj fra lav.
De gamle retningslinier som Emma Gad skrev om i flere bøger, som en lille del af et forfatterskab der også indeholdt mange skuespil, er på mange områder stadig aktuel.